Rally Historie

De rallyhistorie van Saab gaat terug naar 1949 toen K.G. Svedberg, Rolf Mellde en Greta Molander met een Saab 92 deelnamen aan nationale en internationale rally’s.

Eén van de eerste rally’s die gereden werd, was de rally van Monte Carlo. De Saabs hadden slechts 35 pk. Greta Molander eindigde in de rally als 55e, 8e in haar klasse en 2e in de Coupe des Dames. Rolf Mellde eindigde op een 69e plaats. Voor Saab het begin van een roemrijke rallyhistorie. Saabs meest bekende rallyrijder is Erik Carlsson, die meerdere keren de Monte Carlo rally wist te winnen met zijn snerpende Saab 96 tweetakt. Naast de Monte Carlo gooide Erik Carlsson bijna altijd hoge ogen in veel grote rally’s waar dan ook ter wereld. RAC, Luik-Sofia -Luik, Safari rally en ga zo maar door.

In de jaren zeventig waren het vooral Stig Blomqvist en Per Eklund die de rallywereld verrasten met hun uiterst snelle en betrouwbare Saabs 96 V-4 en later de 99 en 99 turbo’s. Talloze overwinningen schreef Saab op haar naam. Mede door die rallyhistorie kreeg Saab steeds meer bekendheid.