Op 4 mei 2019 is KLK 1 van dit jaar verreden. Het vertrouwde concept: ‘s ochtends instructie en ‘s middags een overzichtelijke maar leerzame oefenrit,  maar toch net even anders omdat vanaf 2019 Joep Wanders de instructie en oefenrit verzorgt.

Vanaf 10.00 liep Boerderij ‘t Molentje gezellig vol met Saabliefhebbers: een mooie mix van bekende en ervaren gezichten en nieuwe mensen, die voor het eerst een KLK kwamen meemaken. Ook jong en oud waren beiden vertegenwoordigd en als klap op de vuurpijl was er zelfs een Belgische equipe naar de Veluwe afgereisd om kennis te maken met de rallysport.

Na de instructie over (tijd)controles, en het tulpenrallysteem werd iedereen eerst zelf even aan het werk gezet met een droogritje. Mooi om te zien hoe iedereen fanatiek over de kaart gebogen zat en er onderling druk overlegd werd over de juiste oplossing. Voor de lunch volgde nog de toelichting op de droogrit, zodat iedereen met de nodige “leerpuntjes”, “oh ja’s” en een enkele “verdorie” kon gaan lunchen om daarna met de oefenrit aan de slag te gaan. In totaal 24 Saabjes de weg op om de rit met zo min mogelijk fouten te voltooien. Het was een koud, maar voor het grootste deel van de tijd zonnig en er waren nog een paar dappere cabrio-rijders, die in ieder geval deels open hebben gereden. Naar het einde van de middag werd het wat onstuimig en soms lastig om droog van de auto weer naar binnen te komen. Desalniettemin kwam iedereen enthousiast terug: mooie route en genoeg uitdaging onderweg!

Eenmaal binnen wachtte er een warm onthaal, met een drankje en vooral de kans om ervaringen uit te wisselen met de collega-rijders.

Tot slot heeft Joep de rit toegelicht en bleek dat er weer een boel geleerd was, maar dat was ook de bedoeling!

Enkele “instinkers” die er uit sprongen (voor de ingewijden):
– goed de rij-instructies lezen en niet blindelings alle punten op je kaart gaan rijden
– tulpenrallysteem, dus pijlen niet halverwege oprijden (hoe verleidelijk dat soms ook is)
– het onderbroken weggetje bij de tekst “Garderen”

Verder bleek het voor de toerklasse ook nog best lastig om de driehoekjes allemaal netjes te rijden en bleek voor beide klasse de laatste controle E nog een instinker, ook als je er bijna bent, nog steeds blijven opletten!

De uitslag staat inmiddels on-line. Zoals jullie gewend zijn, is het aantal fouten bepalend voor de uitslag. Wel hebben we dit keer de tijdsoverschrijding gebruikt om de ex aequo volgorde te bepalen (en daarna pas bouwjaar auto).

KLK 2 gaan we volgens hetzelfde concept doen en daarbij zullen we ervoor zorgen dat de stof en oefenrit maximaal aansluiten op de gebruikte systemen van de Viking, dus reserveer 7 september vast in je agenda! Meer informatie over de locatie volgt binnenkort op onze site en vanaf ongeveer half juni kun je je inschrijven!

Els Weiler

Voorzitter/Teamcaptain Saab Historic Rallyteam