Zaterdag 10 maart waren we te gast bij autobedrijf Valster-Hagen in Heeten voor de aftrap van rallyseizoen 2018: KLK 1. Mooie locatie, waarbij we tussen (voornamelijk) Saabs onze instructie konden geven en lunchen. Daarnaast in een gebied, waar het wemelt van de mooie weggetjes en wegsituaties die zich lenen voor een rally/oefenrit. Rutger heeft zich echt moeten inhouden om de route beperkt te houden.

Na de gastvrije ontvangst, lekker bijpraten en rondneuzen was het tijd voor de instructie door Rutger Kwant. Vervolgens rustig genieten van de prima lunch, zoals altijd verzorgd door Gea Kwant en vanaf 13.15 uur de weg op om het geleerde in de praktijk te brengen.
Het weer was heerlijk, beetje bewolkt, soms een zonnetje en lekker droog, dus de cabriorijders konden open rijden.

Zoals zo langzamerhand bijna traditie aan het worden is, begonnen we de rit met een stukje regularity. Dit keer met een ingetekende lijn voor de toerklasse en een blinde lijn voor de sportklasse. Over het algemeen prima te doen, met in de toerklasse 1 equipe die exact op tijd was en in de sportklasse 1 equipe die 1 seconde afweek van de ideale tijd! Beiden zijn beloond met 0 strafpunten voor dit onderdeel.
Vrij kort na de regularity startte de visgraat: die was extra moeilijk gemaakt door de visgraat “een twist” te geven! Voor de toerklasse was het traject een stukje korter dan voor de sportklasse. Over het algemeen prima gereden, al lijken een aantal equipes gewoon vergeten te zijn dat ze bij het bewuste tekentje op de kaart en bordje in het veld even de bladzijde moesten omslaan om de visgraat te rijden.

Daarna verder met ingetekende lijn met barricades:
– Voor de toerklasse bleken vooral de dubbel O bij het omzeilen van barricade 3 en de stempel V aan het einde (ook al zijn we bijna “thuis”nog steeds de lijn niet tegengesteld rijden) de scherprechters.
– In de sportklasse waren dit diezelfde V en de P (omrijconstructie helemaal afmaken door naar je opnamepunt te rijden). De P is slechts door 2 equipes genoteerd.

Na terugkomst was er ruim gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en zijn alle situaties nog eens toegelicht door Rutger. Overall dus weer een leerzame, maar ook gezellige KLK! Onze dank gaat uit naar Alfons Hagen voor de gastvrije ontvangst en het mogen gebruiken van hun locatie, Rutger en Gea Kwant voor de instructie en lunch en alle deelnemers voor de gezelligheid!

De uitslag van deze KLK1 vindt u hier.

Op 8 april wordt de Saab Voorjaars Challenge 2018 verreden in de omgeving van Garderen: de ideale gelegenheid om het geleerde in de praktijk te gaan brengen! We hopen dan ook de nodige mensen van de KLK terug te zien! Maar ook voor mensen die de KLK gemist hebben en graag aan een rit mee willen doen: er is nog tijd (t/m zondag 1 april) en ruimte om in te schrijven dus we zien jullie graag in Garderen.

Els Weiler

Voorzitter/Teamcaptain Saab Historic Rallyteam