Verslag SVC 2014

20140323_0988Zondag 23 maart was het weer zover: de Saab Voorjaars Challenge staat op het programma! Dit keer vanuit Oisterwijk, dus al vroeg uit de veren om tijdig op locatie te zijn! Dat geldt zowel voor organisatie als voor deelnemers, dus op deze mooie zondagmorgen zijn al vroeg de nodige Saabjes op pad. Vlak voor de afslag Oisterwijk was de Brabantse politie bezig met een alcoholcontrole, dus de nodige bestuurders (waaronder ook ik zelf) mochten de reis pas voort zetten nadat ze hadden laten zien (voldoende) nuchter te zijn.

Toen ik aankwam op locatie stonden Wouter en Jan op het punt om te vertrekken om de ochtendetappe te gaan “wegzetten”. Palen, bordjes en vlaggen werden overgeladen in de juiste auto en de eerste acties van het draaiboek waren afgerond. Terwijl Wouter en Jan op pad waren om de bordjes op de juiste plekken te plaatsen (en waar nodig te “verstoppen”) en te checken of de route goed berijdbaar was (geen onverwachte zaken als zeer slecht onverhard of wegomleggingen?), druppelen de andere officials binnen. Dus snel even wat zaken organiseren, zorgen dat alle officials hun spullen krijgen (vlaggen, klokken, stempels, loglijsten), want ook de eerste deelnemers zijn er inmiddels al. De koffie en muffins staan klaar, dus we lopen op koers!
Na een kort woord van welkom en waarschuwing voor de vele drempels is het tijd om de eerste deelnemers te laten starten.20140323_1026 De sportklasse mag als eerste weg en we starten dit keer op bouwjaar dus het geluid van de 2-taktjes is duidelijk te horen! Na de sportklasse vertrekt ook de toerklasse. Ik word gebeld door 1 van de deelnemers dat er onderweg wat problemen zijn geweest en dat ze weer rijden, maar wel wat later zijn.. We passen de starttijd wat aan, zodat ze nog op tijd kunnen starten (de betreffende auto mocht nu achteraan starten) en daarmee zijn alle deelnemers onderweg. Ook onze officials in het veld (Bart/Frank en Caroline/Ester en Levi) zijn inmiddels op pad of al ter plekke, dus alles loopt…

Als iedereen op pad is, wordt het even heel rustig op onze uitvalsbasis. Tijd om even de puntjes op de i te zetten in de rekenkamer: laptops startklaar? rekenprogramma kloppend? printer aangesloten? Na een bak koffie vertrekken ook Joep en Hermine om de middagetappe weg te zetten. De “prijzentafel” wordt ingericht en klaar gezet, een laatste overleg met de “catering” om te zorgen dat de lunch op tijd klaar staat en dan komen Wouter en Jan al weer binnen om te melden dat het ochtendtraject “staat” en dat alles prima te rijden was.20140323_1047
Ondertussen helaas een telefoontje van 1 van de deelnemers dat door mechanische pech de strijd gestaakt moet worden. Snel via onze groepsapp weer even aan alle officials doorgeven dat er een equipe is uitgevallen zodat daar niet onnodig op gewacht hoeft te worden. Zo’n app is ideaal voor communicatie met alle officials: is iedereen gestart? is iedereen op tijd? uitvallers? maar soms ook een fotootje van een wel erg witte weg als er ineens een hagelbui voorbij komt.

Tegen 13.00 komen de eerste deelnemers en officials binnen voor de lunch en kan er lekker gegeten worden. De lunch was uitstekend verzorgd en ook de befaamde “rallykroket” was aanwezig. Jan en Wouter gaan weer op pad om het ochtendtraject op te rollen en te zorgen dat al onze sporen worden uitgewist. Het duurde even voor alle deelnemers binnen waren en voor een aantal equipes was de lunchtijd wat erg kort, maar uiteindelijk was iedereen weer op weg voor de tweede etappe. Dat betekent weer rust op het hoofdkwartier en tijd om de eerste etappe na te kijken. Insteek is om te zorgen dat bij binnenkomst van de eerste deelnemers de tussenstand “hangt”. Dat is bijna gelukt, de eerste deelnemers waren net iets eerder..
20140323_1004Met een tussenstand en de uitleg van het ochtendtraject op de ramen geplakt, is er voor de terugkerende deelnemers weer voldoende stof tot nadenken en onderling overleg. Ondertussen draait de rekenkamer op volle toeren om de controlekaarten van de binnenkomende deelnemers zo snel mogelijk na te kijken om zo tot een einduitslag te komen. Kort na 17.00 is dat gelukt en kunnen we ook de “voorlopige” eindstand publiceren. Bewust “voorlopig” om deelnemers nog de kans te geven een vraag te stellen als ze denken dat er iets niet zo gelopen of beoordeeld is als had gemoeten.

Daarna over tot de prijsuitreiking! Eerst de speciale prijs voor de best presterende equipe in de regularity. Deze prijs, aangeboden door KC Performance uit Oisterwijk, bestaat uit een bijdrage van max 300 euro voor een upgrade van de Saab. Er waren 3 equipes in geslaagd om de regularity te rijden met een afwijking van 1 seconde en conform ons “ex aequo” reglement is deze speciale prijs uitgereikt aan die equipe die dat had gedaan in de oudste auto, namelijk een 96 2-takt uit 1966: namelijk Kjel en Nittert Postema!
20140323_1168Vlak voor ik wil overgaan tot de uitreiking van de prijzen voor de beste 3 in Sport- en Toerklasse krijg ik een seintje van Joep Wanders onze uitzetter: er is een vraag gesteld over de uitslag in de Sportklasse, die er toe leidt dat er toch even wat gecheckt moet worden, dus ik mag vast de prijsuitreiking starten met de Toerklasse, maar met de Sport moet ik nog even wachten… Na de top 3 in de Toerklasse gefeliciteerd te hebben en te hebben voorzien van het nodige “bling-bling materiaal” vast het dankwoord aan onze sponsoren en marshalls (zonder wie zo’n evenement niet mogelijk is!), maar nog geen “witte rook” en definitieve uitslag. Dus even een korte onderbreking (soms moet je de spanning een beetje opbouwen), zelf ook even de rekenkamer in en er na korte tijd weer uit met een inderdaad aangepaste uitslag! Terwijl Joep de nieuwe uitslag ophangt en kort aan de top 3 toelicht wat er veranderd is en waarom, hervat ik de prijsuitreiking en krijgt ook de top 3 in de Sportklasse waar het recht op heeft!

20140323_6289Top 3 Toerklasse:
1. Kelly Kemper – Redmer van Delden
2. Michiel Klinge – Tony Persyn
3. Henri Dommerholt – Anna Dommerholt

Top 3 Sportklasse:
1. Peter Lutgendorf – Joost van de Klashorst
2. Margreet op ’t Hof – Carl Verboom
3. Roger van Keulen – Sytze de Bok

Na het slotwoord van Dave nog even kort napraten en de nodige mensen gedag zeggen. Inmiddels komen ook Jan en Wouter weer binnen na het ophalen van de laatste bordjes en stempels en zijn we weer compleet. Het was weer een mooie dag met een leuke route, veel enthousiaste deelnemers en zoals het een Saab-rit betaamt zowel zonneschijn als een beetje een winterse hagelbui!

20140323_1062Daarna is het tijd om de spullen weer op te ruimen en in te laden en huiswaarts te keren. Voor die dag zit het er weer op! In de dagen er na, maken we een verslag voor de website, werken we de stand voor de PE-cup bij (binnenkort op de site!) en plannen we ons volgende overleg. Tijd om de VoorjaarsChallenge te evalueren en weer volop aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor de KLK 2 en de Viking!!
Wij hebben er weer zin! Zijn jullie er ook weer bij?

Foto’s door Menno Herstel.