Eerste Kart Lasning Kurs 2012 in Deventer

Zaterdag 18 februari organiseerde het Saab Historic Rally Team de eerste KLK voor het seizoen 2012. Dit keer in Deventer en o.l.v. Rutger Kwant, geen onbekende in het rallyland. Rutger heeft als navigator en uitzetter zijn strepen dik verdiend in rallyland. Zo is hij o.a. de uitzetter van de Omloop van het Oosten en van vele andere rally’s. Tom Elzenbroek en Martijn Klomps hadden hun bedrijf beschikbaar gesteld voor de cursisten die rond 10.00 uur ’s morgens ontvangen werden met koffie, en hoe kan het anders, Deventer koek.

Tegen half elf stak Rutger van wal en vertelde eerst wat je allemaal nodig hebt om het navigeren onder de knie te krijgen. Met flip-over en schoolbord werd het de aanwezige helder en duidelijk uitgelegd. Veel vragen werden op Rutger afgevuurd die hij allemaal duidelijk en precies beantwoordde.

Na een korte pauze werd de zaak steviger aangepakt en kregen de deelnemers te horen hoe om te gaan met pijlen, punten, ingetekende lijn met of zonder barricades, grensbenadering en…een striprit of herringbone. Het was nog nooit zo stil geweest in het etablissement van Ton Elzenbroek en Martijn Klomps. Je kon een speld horen vallen en aantekeningen werden driftig gemaakt. Ook nu werden weer allerlei vragen gesteld en ook die werden weer professioneel beantwoord.

De meer dan voortreffelijke lunch, die bestond uit een zeer smakelijke erwtensoep en diverse soorten belegde broodjes, werd verzorgd door de eega en dochters van Rutger Kwant. Een compliment meer dan waard. Helemaal geweldig! Ook nam men de gelegenheid waar om in de lunchpauze, de aanwezige Saab 96 rally van uw SHRT voorzitter te bekijken en zo te snuiven aan rallymeters, klokken, stoelen en andere heerlijkheden die het rallyleven zo veraangenamen.

Oefenrit
Keurig om de minuut vertrokken de deelnemers voor een korte oefenrit.
Om wat op te warmen had Rutger Kwant bedacht ze eerst maar eens een striprit voor te leggen. Bij de meeste liep dat gemeerd hoewel een enkele wel heel erg vaak de zelfde weg reed wat beslist niet de bedoeling was. Het verdere wedstrijdgebied lag ten noorden van de A-1 tussen Deventer en Apeldoorn. Een mooi en rustig gebied waar oefenmeester Rutger Kwant zich geheel had uitgeleefd en een aantal zeer mooie herconstructies had bedacht.

De deelnemers konden zich uitleven en al hetgeen Rutger die ochtend in theorie had verteld, in de praktijk brengen. Een aantal deelnemers raakte het spoor geheel bijster maar werden door Ad van Beurden en Bart Wassingmaat, die de taak van oprollers op zich hadden genomen, weer op het goede spoor gezet. Beide heren waren zo coulant te wachten tot iedereen een controle gepasseerd had om dat het betreffende bordje in de achterbak van de Saab 96 te laten verdwijnen.

Rond 16.15 was iedereen terug op het finish adres bij Ton Elzenbroek en Martijn Klomps waar Rutger Kwant alle deelnemers voorzag van een schriftelijke uitleg, voorzien van een moederkaart en uitleg over de herconstructies. Uiteraard waren er vele vragen die op hem werden afgevuurd, maar ook die werden vakkundig en doelmatig beantwoord zodat de deelnemers tijdens het nuttigen van een hapje, bestaande uit o.a. meer dan heerlijke balletjes gehakt, nootjes en andere zoutjes, en uiteraard een drankje, nog wat konden napraten.

SHRT voorzitter bedankte Rutger en zijn echtgenote voor de geweldige verzorging, de vakkundige uitleg en de leerzame oefenrit en liet zijn dank vergezeld gaan van de allereerste fles SHRT wijn. Ook gastheer Martijn Klomps werd bedankt voor het ter beschikking stellen van zijn bedrijf en eveneens voorzien van zo’n fles SHRT wijn. Het applaus van de deelnemers sprak boekdelen. Met had overduidelijk genoten van deze leerzame dag.

Ad van Beurden