Viking ziet Abraham

2012 is een bijzonder jaar voor de bekendste en grootste jaarlijkse Saab rally binnen Saab Club Nederland. We vieren de 50e Viking Prestatietocht. Een unieke prestatie in Nederland voor een dergelijke grote rally.

In 1961 werd de eerste ‘Viking’ verreden en wel onder de naam “Avond door het Land van Hertog Jan”. Een groots opgezette rit door een bescheiden Saab clubje, samen met de DKW-Sportclub, de Peugeot Club en de MG Car Club Holland. Van de deelnemers bereikten slechts 40 equipes de finish, de rest viel buiten de tijd en werd gediskwalificeerd. Na het avontuur van “Hertog Jan” ging de rit voortaan door het leven als Viking Prestatietocht en werd jaarlijks gehouden, maar er werd één jaar overslagen zodat we niet in 2011 maar in 2012 de 50e Viking gaan rijden.

De Viking had vele gezichten: een dagrit, een nachtrit, een dag/nacht rit, een 24-uurs rit, een dag/avondrit en alle variaties die je maar bedenken kunt. De Esso Piet, de begeerde bokaal overwinningbokaal werd in het leven geroepen en toen ‘Piet’ geen plaats meer had voor overwinnaarsplaatjes werd de Saab Gol Trofee, een gewichtige model Saab op een nog gewichtigere marmeren voet, in leven geroepen. Die trofee doet nog steeds dienst.
Door de jaren heen waren het niet alleen zeer gevarieerde Vikingritten. Zowel qua lengte als verdere opzet. Van puzzelritten met een hoge ‘fun’ factor tot uiterst professionele kaartleesritten passeerden de revue. Wat bleef is dat de Viking een prestatietocht was en is, een uitdaging voor mens en Saab. Want na die eerste rit samen met DKW’s, MG’s en Peugeots werd en bleef het een Saabrit. En voor Saab’s van alle leeftijden en dito equipes.

50e Viking
En dan in 2012 de 50e Viking. Daar maken we een echt feestje van. Niet zomaar een Viking… we hebben geluisterd naar hetgeen u, de leden van SCN, wil.

Uit de poll’s komt naar voren dat u een nachtrit wil, maar dat ook een groot deel van de ‘stemmers’ voor een dag/avond rit is. Dit alles resulteert dus in een unieke 50e Viking van ongeveer 500 km, verdeeld over twee dagen.

U kunt (voor)inschrijven via de site van het SHRT vanaf begin mei 2012.

Ook dit jaar heeft het SHRT de top uitzetters Joep Wanders en Hermine Vlas kunnen strikken om de Viking uit te zetten. Dus dat zit wel weer goed.
Dat het verder een ‘prestatietocht’ wordt kunt u gevoegelijk van ons aannemen, zodat de 50e jubileum Viking u nog lang zal heugen.

Ook de datum staat vast, en wel eentje die u niet gemakkelijk vergeet.
Noteer hem vast in uw agenda, uw notebook of op de keukendeur: 10-11-’12 en 11-11-’12.

Namens het SHRT
Ad van Beurden