Limburgia Trophaeum 2011

Twee teams van het Saab Historic Rally Team in de Limburgia 2011

Ook bij de Limburgia (29 & 30 Oktober 2011) verscheen het Saab Historic Rally Team met twee auto’s aan de start, beide auto’s zijn eigendom van Peter Haaima. Dit keer reed Esther Visser de 96 v4 met als gast-navigator Jaap Reineking. Zelf reed Peter Haaima met zijn vaste navigator Piet van Leusden natuurlijk weer in de 99 EMS. Deze auto is een exacte replica van de rallyauto van Stig Blomqvist waarmee hij in 1976 de Boucles des Spa won (Als u iets meer over deze prachtige auto wilt lezen over ga dan naar: http://www.haaima-automobielen.nl/index.php?mn=meerinforal&projectid=24). Ook Joost en Heleen van Klashorst reden mee in een Saab 99 EMS.

Op de eerste dag lag het tempo van de Limburgia Thropheum zeer hoog. Beide klassen reden met dezelfde roadbooks, waarbij de toerklasse kleine delen mocht overslaan. Toch lag voor de toerklassers het tempo ook zeer hoog, zeker op de zaterdagmiddag. Ook Esther en Jaap kwamen hierdoor in tijdsnood. Helaas liepen zij te veel strafpunten op om hoog te eindigen. Heel jammer want zij reden goed. Peter en Piet misten de eerste ochtend drie letters. Dat lijkt niet veel maar in de sportklasse is dat te veel. Zaterdagmiddag en -avond reden zij voortreffelijk en ook tijdens de tweede dag wisten zij dit vast te houden. Met nagenoeg geen enkele fout vlogen zij na ieder traject omhoog in het klassement. De 99 EMS bewees weer zijn diensten. Zij konden het moordende tempo goed bijhouden, en hielden zelfs tijd over om foutjes te herstellen. Uiteindelijk was deze inzet genoeg voor een 9e plaats. Een top-10 klassering in de sportklasse is geweldig, en wij feliciteren hen dan ook met deze prestatie. Esther en Jaap eindigden uiteindelijk toch nog op een mooie ….. plaats. Joost en Heleen bleven net achter de top op een 12e plaats.

De Limburgia wordt een rijders-rally genoemd. Het tempo ligt hoog. Alleen de zeer ervaren toerklassers wisten nog redelijk te eindigen. De uitzetter Rene Smeets weet de bestuurders altijd te verwennen met een mooie toer. De moeilijkheid voor de navigator zit hem in het gebruik van oude kaarten en moeilijke omrij-constructies, en niet in met Photoshop gemanipuleerde kaarten, zoals we die kennen van Joep Wanders. Deze rally trekt altijd een breed publiek. Naast de Nederlandse top verschenen ook veel Duitse teams, maar ook Zwitsers, Belgen, Britten en zelfs teams uit Scandinavië aan de start.

De 9e plaats van Peter en Piet tijdens deze rally leverde hen weer veel punten op voor de B-D-NL cup. Zij staan nu direct achter de leiders in dit klassement. Het zit er niet in dat zij deze positie nog kwijt kunnen raken. Het is haast onmogelijk dat iemand tijdens de laatste rally van dit seizoen, de STAR, hen nog inhaalt. Dit eerste seizoen in de sportklasse van voor hen dus niet meer stuk.

Piet van Leusden