De 49e Viking komt eraan!

Het SAAB Historic Rally Team, Hermine en ik zijn druk in de weer om een mooie Viking voor te bereiden. De route is gecontroleerd en we zijn er heel tevreden over!

De route bestaat net als vorig jaar, tijdens de toen nog nachtelijke (en bijzonder natte!) Viking, uit 3 etappes die steeds beginnen en eindigen in de Viking Head Quarters. Dit jaar is dat hotel “De Roskam” in Rheden. De eerste etappe begint met een stukje bol-pijl, met voor de Sportklasse een regelmatigheidsproef met variabele snelheden nabij De Steeg. Het enige stukje bol-pijl in de Viking dat niet neutraal is. Mij benieuwen of iedereen al wakker is… 🙂 Daarna door met kaartlezen, met als basissysteem Ingetekende Lijn. Voor de Sport- en Toerklasse aangevuld met barricades en alleen voor de Sportklasse nog een flink stuk Blinde Lijn waarin je o zo gemakkelijk een foutje kunt maken…

In tegenstelling tot wat in het reglement staat zullen de eind-TC‟s van elke etappe niet in hotel “De Roskam”, maar in het veld staan. De route naar “De Roskam” is vanuit elke kant bezaaid met verkeerslichten en flitskasten, waardoor equipes in tijdnood wel eens een heel dure Viking zouden kunnen krijgen. Vanuit de veld-TC‟s kan rustig naar “De Roskam” gereden en eventueel nog getankt worden (er zijn tankstations opgenomen in de neutrale bol-pijl uitlooproutes). Overigens zal het met de tijdnood wel meevallen, denken we zelf. De gemiddelde snelheden liggen namelijk niet hoog: voor de Sportklasse op 36 km/u, voor de Toerklasse op 33 km/u en voor de Recreatieklasse op 30 km/u.

Na de eerste pauze gaat het via de Posbank richting Hoenderloo en Eerbeek. Een mooi ruim opgezet traject over de Veluwe met als systeem Pijlen Kortste Route, waarin voldoende foutjes gemaakt kunnen worden als je niet goed oplet!

Na de tweede pauze gaan we de duisternis in met de laatste etappe. De route voert naar het zuiden met als systeem Grensbenadering. Ook hier weer goed opletten, want het lijkt simpeler dan het is… Via Zevenaar, Didam en Doesburg gaat het weer terug naar Rheden, waar de laatste „snack‟ en de prijsuitreiking wacht.

En zo zal het een hele prestatie zijn om de Viking foutloos te rijden. Die kans is ook heel klein, je mist altijd wel wát. Maar er is ruim voldoende kans een gemaakte misser weer goed te maken! De Sportklasse heeft een pittige route, de Toerklasse heeft het wat minder moeilijk en voor de Recreatieklasse is de route goed te doen, hebben we in gedachten.

We gaan het allemaal zien en meemaken zaterdag! Ik heb al even naar de weersvoorspelling gekeken en na een paar natte dagen lijkt het erop dat het in het weekend beter gaat worden. Ik hoop dat dat inderdaad het geval zal zijn, al is het maar omdat ik er niet van houd 3 alfabetten „de grond in te slaan‟ en daarbij nog dweilnat te worden ook… 🙂

Tot zaterdag, tot Viking!
Joep Wanders.