Classic 500 Challenge

Classic 500 Challenge, 16 & 17 september 2011

Dit jaar stond de tweede editie van de Classic 500 Challenge op de agenda. Een 2-daags evenement, verreden in het Oosten van het Land met een breed deelnemersveld en de nodige Saabs! Het Saab Historic Rally Team had met 7 deelnemende equipes zelfs 2 teaminschrijvingen op zijn naam staan:

SHRT 1
Ad van Beurden en Bart Wassingmaat (Sportklasse)
Peter Haaima en Piet van Leusden (Sportklasse)
Frank Joost en Bart Prickarts (Tourklasse)

SHRT 2
Reint-Jan en Rik van Lochem (Tourklasse)
Els Weiler en Jaap Reineking (Tourklasse)
Esther Smit-Visser en Caroline de Greeff (Tourklasse)
Marianne Bijl en Ferry Flinterman (Tourklasse)

Vrijdagmorgen de start bij het Van der Valk Hotel in Duiven. Voor de start allemaal onder de startboog bij de ingang van het hotel door, alwaar een enthousiaste Saabfan en -forummer ons op de foto zette om deze vervolgens op het Saabforum te plaatsen. De gebruikte systemen in deze rally waren punten vrije route, pijlen kortste route en grensbenadering. Om het één en ander wat extra dimensie te geven werden hier de nodige extra “regularities” ingebouwd, waarbij je met een zelfstart als aftrap en een GTC ergens op de route de ideale gemiddelde snelheid moest zien te rijden! In etappe 1 zaten er maar liefst 4 verstopt! Best lastig om en op tijd op je zelfstartpunt te zijn, dan zowel je afstandmeter als je stopwatch op het juiste moment nullen en ook nog de juiste route rijden, want ja, als je je daarin vergist, kan je het wel shaken met je afstanden…. Maar oefening baart kunst… en in etappe 2 zaten er weer 2, dus we mochten blijven oefenen!!

Erg leuke dag waarbij je goed moest opletten en ook de tijd nog een flinke uitdaging was! Aan het einde van dag 1 stonden de SHRT-dames Caroline en Esther op de 2e plaats in de tourklasse. Top gedaan en veel perspectief voor dag 2! De feestvreugde werd nog verhoogd omdat ook Ferry en Marianne inmiddels waren aangesloten, zij konden vrijdag niet starten, maar stonden te popelen om dat zaterdag wel te doen!!

Op dag 2 weer tijdig paraat voor de start. In de eerste 2 trajecten wederom weer 2 regularities, maar zowaar we beginnen het te leren…. Koffiepauze bij het Porschecentrum en vervolgens op naar de eerste “test”. Een in potentie uitdagende proef op een stukje glad oppervlak bleek een dusdanig ruime “bogey-time” te hebben dat het vooral de uitdaging was om zo langzaam mogelijk te rijden en niet teveel te vroeg binnen te zijn.

Na de lunch bij “Huize Ruurlo” . Gaaf om in zo’n ambiance te lunchen met een grasveld vol klassiekers als uitzicht, weer verder.. Tijdens de lunch uitgebreid gedebatteerd over de vraag of we het zandpad met het “fietspad-bord” nu wel of niet in hadden mogen rijden.. Wel jammer dat er geen opvanger stond als je besloot dit niet te doen, want ivm het niet tegengesteld mogen rijden werd die nu wel erg ingewikkeld en kostte naast een gemiste controle ook veel (straf) tijd..


In het middag traject wederom een test: de “pijpentest”. Op een licht omgebouwd terrein van een bedrijf was een test ingericht, gaaf om te doen, al waren de stenen op 1 van de onverharde stukken wel erg groot en vreesden we soms voor onze bodemplaat…

Vervolgens verder om uiteindelijk weer te eindigen onder de finishboog bij Hotel Van der Valk. Daar onder het genot van wat te drinken en aansluitend een uitgebreid dinerbuffet de uitslag afgewacht en die mocht er zijn voor het SHRT!!!

Esther en Caroline hebben hun 2e plaats weten te consolideren en mochten dus naar huis met 2 dikke bekers! De 12e plek in de Tourklasse was voor Reint-Jan en Rik, Frank en Bart zijn op een zeer verdienstelijke 14e plek geëindigd (en dat was een ware opmars na de eerste dag waarbij ze door mechanische pech de nodige tijdstraf hadden opgelopen). Wij zelf zijn als 18e geëindigd en Marianne en Ferry ondanks de maximale strafpunten vanwege het niet mee rijden van dag 1 op plek 48.
In de Sportklasse zijn Peter en Piet als 30e geëindigd en Ad en Bart als 42e.
Voor de teamklassering betekende dit dat SHRT 2 op de 6e plek voor de teams uit kwam en SHRT 1 op de 8e plek!
Saab heeft dus van zich doen spreken in deze 2-daagse rally!!

Els Weiler/Jaap Reineking


En voor de afwisseling ook een “videoverslag”.

Dag 1

Dag 2

[Equipe: Frank Joost & Bart Prickarts – startnummer 133 (Tourklasse) – Saab 99 cc 1976]